Tidløs spilte som planlagt på Kringsjå lørdag, tross flere runder med mulige avlysninger. Foto: Tom Gunnar Ståhl
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Tidløs innviet Kringsjå som konsertarena

Bandet Tidløs stod foran et vågestykke av en konsert lørdag kveld, foran 300 tilskuere i amfiet på nedlagte Kringsjå kraftstasjon i Vennesla.

Den første store, offentlige konserten i amfiet på nedlagte Kringsjå kraftstasjon i Vennesla bød på mange utfordringer i forkant. Med store forventninger fra godt over 300 publikummere innfridde Tidløs nok en utendørs konsertopplevelse av de svært sjeldne.

Utendørskonserter i midten av september er sjeldent et sikkert stikk. Og lettere blir det ikke når man gjør det på steder som ikke er lagt til rette for transport og rigging. Det fikk Tidløs merke svært godt under planlegging og forarbeid til lørdagens konsert på den nedlagte kraftstasjonen. Ustabilt og vått vær var nær ved sette en stopper for hele festen flere ganger i uka før konserten.

Lysshowet som følger Tidløs har fått et eget rykte. Foto: Tom Gunnar Ståhl.

Teknikerne gav ikke grønt lys for gjennomføring før så sent som lørdag formiddag, bare åtte timer før konsertstart. Da var allerede to dager med rigging i pøsende regnevær gjennomført. ”Vi har aldri måtte vurdere avlysning så nærme konsertstart før. Det var skummelt”, sier Martin Wikstøl, vokalist i Tidløs.

Tidløs var i sommer på en to ukers konsertturne i USA. De spilte ni konserter i nordstatene med gode publikumstall hele veien fra Denver til Minneapolis.  Det var under denne turneen at bandet bestemte seg for å gjennomføre konserten på Kringsjå.  Da var det under to måneder til konsert, og tiden ble knapp for å få alt på plass. Likevel, med god hjelp fra venner, sponsorer og flinke teknikere og crew, ble konsertplanen en realitet på lørdag kveld. Og dette foran godt over 300 publikummere som hadde funnet veien til den nedlagte kraftstasjonen.

Tidløs har gjort denne typen spektakulære utekonserter tre år på rad. Foto: Tom Gunnar Ståhl

For publikum krevde det en god del egeninnsats for å komme seg på konsert. Det var gjort klart for tre alternativer for å komme seg opp til Kringsjå, og alle innebar å måtte spasere ganske langt.  Setesdalsbanen kjørte tog til og fra Kringsjå fra Grovane stasjon. De som ikke tok toget kunne gå den gamle tømmerenna eller spasere opp grusveien.

En enorm rigg skal på plass, tross i at man må ha alt utstyret inn med traktor. Foto: Tom Andreas Kristensen

Konsertstart var kl. 21.00 på kvelden , og det ble svært mørkt på hjemturen. Likevel har bandet høstet massivt med gode ord om plasseringen og gjennomføringen av konserten. ”Vi vet det er en drøm for mange å ha konsert her oppe. Vi er kjempefornøyd med å ha fått gjennomført, og at vi var først” sier Tommy Ingebretsen, gitarist i bandet.

Store nedbørsmengder dagene i forkant, men under konserten ble det opphold. Foto: Tom Andreas Kristensen

Lysshowet som følger Tidløs har fått et eget rykte, og publikum kom i går for å få opplevelsen av ruinene og skogen, badet i tåke, bli lyst opp med den enorme lysriggen. Tidligere har Tidløs fylt Lie-gruven i Evje to år på rad med samme konseptet. I fjor kom det over 900 publikummere dit for å se gruven bli fylt av lys og musikk av Tidløs og Helene Bøksle.

Bandet Tidløs, som også er arrangørene bak konserten. Foto: Tom Andreas Kristensen

”Det er et stort spørsmål om vi skal fortsette denne galskapen”, sier Martin Wikstøl. ”Det koster oss mye krefter og egeninnsats, samt at innleie av alt lyd og lysutstyret er svært kostbart.  Men vi merker at folk heier på oss ved at vi får god sponsorhjelp, folk kjøper billetter og kommer på konsertene. Vi får igjen så det monner når vi får så mange gode tilbakemeldinger”.

Video av salmen ”Kven kan seie utan glede”, filmet av Thor Dahl Johnsen: