Øystein Hauge (59) fra Vegårshei mottok Sørlandets litteraturpris i 2012 for romanen Predikanten. I dette innlegget leker han med tanken på hva Donald Trump kunne ha sagt i en 17. mai-tale i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Tankeeksperiment: Donald Trump årets 17. mai-taler i Kristiansand

Ikke før har vi gjort unna unna 1. mai-talene, før pennene kvesses for den ultimate 17. mai-talen.

Hva ville utfallet vært om Donald Trump hadde holdt årets 17.mai-tale i Sørlandets hovedstad? Her et kortere utdrag av talen. 

Kjære venner!

Aller først. Gratulerer med dagen! En stor dag. Stor dag. Har selv bursdag neste måned. Juni. Det kommer til å bli ei flott feiring. Veldig flott feiring.

Men syttende mai. Grunnloven. Som er sytti år i år. Sytti år den norske grunnloven. Våre allierte. Norge. Jeg har passert sytti selv. Bursdag neste måned. Juni. Det kommer til å bli en flott feiring. Veldig flott feiring. 17. mai er jo også en slags bursdag. Markeringen av et fritt og uavhengig Norge. Uavhengig. Og dette kommer til å bli en fantastisk syttendemai-tale. Om det frie og uavhengige Norge. Fantastisk tale.

Sverige. Etter den korte krigen dere hadde med Sverige i 1940 og så bli tvunget inn i union. Forkastelig! Men dere var sterke! Fantastisk sterke. Etter fem år i union hadde dere fått nok. Fantastisk. Da var det slutt. Fem år. Og som allierte var vi på plass. Etter fem år var vi på plass. United States of America. Fantastisk. I maidagene 1945. Bare fire uker før geburtsdagen min.

Øystein Hauge har skrevet dette innlegget. Foto: Ola B. Nøst.

Så må dere jo bare prise dere lykkelige over at dere ikke er Danmark. Som må leve med felles grense med Sovjet. Felles grense. Mange slike tilfeller. Land med felles grense. Er nær venn av H.C. Andersen. Men sa til ham. Fri og bevare meg. Felles grense med Sovjet.

Og Wergeland. Sikkert solgt massevis av bøker. Jeg skriver også bøker. Går i store opplag. Enorme opplag. Og Ibsen. Nasjonalsangen. Utrolig bra. Melodien riktignok påfallende lik en amerikansk barnesang fra sekstenhundretallet. Men det er lenge siden. Veldig lenge siden. Det er bare å nekte. Komponisten var dessuten demokrat. Melania fant en tale det stod Michelle på. Bare å nekte. Det gikk bra.

Helt til slutt. Baseball. Noen ord fra en av våre beste baseballspillere. Absolutt en av våre beste. Norge også. Et av de beste landene. Med en av verdens sterkeste økonomier bygget opp gjennom årtusener. To tomme hender. Norge som rangerer helt på topp i verden også når det kommer til baseball. To tomme hender. Yogi Berra. Baseballspiller. Passer så godt på nasjonaldagen nå før dere går videre til Pizza Hut. Fantastiske menyer de har i Pizza Hut. Og en nær venn av meg. Eieren. Yogi Berra også. Nær venn av meg. Kommer når jeg skal feires i juni. Han sier:

– Det er lurt å dele pizzaen i fire stykker, når du ikke er sulten nok til å ete seks.

Gratulerer med dagen, Stockholm og resten av Norge.

(And thanks a lot, Øystein, for your terrific translation of my first 17th of May-speech in Norway ever. Terrific translation. And a great speech).

Les flere innlegg av Øystein Hauge her