Kristiansanderen Kåre Ørnevik (48) har vært fan av Iggy Pop i 35 år. Lørdag 22. april skal den sagnomsuste levende legenden feires i Kristiansand - i flere etapper. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Mitt første møte med Iggy

21. april fyller Iggy Pop 70 år. Mitt første møte med Iggy & The Stooges var på Bladbørsen i 1982.

Bladbørsen var en butikk på Børstorvet i Kristiansand som var delt i to, med brukte bøker og tegneserier i den ene delen, og importerte plater i den andre. Jeg var 13 år, og samla jo på tegneserier. Nå hadde denne interessen begynt å falme, og stadig mer av tida gikk med i platedelen av butikken.

Plutselig en dag stod det en fyr med langt rødt hår og utvaska dongerijakke i butikken, og bladde gjennom den gjennomførte punk og alternative avdelinga. Iggy & The Stooges stod det sirlig skrevet med sprittusj bak på dongerijakka hans. Denne fyren så jo usannsynlig kul ut. Kunne ligne på selveste Dave Alexander, originalbassisten i The Stooges. Selvsagt prata jeg ikke med fyren, men gjett om jeg bladde meg frem til The Stooges- og Iggy Pop-platene. Det endte opp med at jeg kjøpte første Stooges-plata fra 1969.

Dave Alexander, bassist i The Stooges. Foto: Privat.

For en syvendeklassing var dette det råeste jeg hadde hørt. Fra åpningskuttet “1969” med den snerrende Iggy Stooge (Iggy Pop) på vokal, en gitarlyd jeg ikke hadde hørt maken til. Rått og flerrende, overstyrt med wah wah-pedal. En rytmeseksjon som ruller og går i en deilig skranglete sound.

Første Stooges-album, fra 1969. Foto: Privat.

Plata inneholder haugevis av groovy skranglete låter som er selvsagte på Iggy Pops konserter til dags dato, som “I Wanna Be Your Dog” og “No Fun”.  Dette var punk seks år før punken kom, og mye bedre enn det meste som har kommet innen sjangeren til denne dag.

Ungdomskolen var i gang, Slettheia var mye rart på denne tida. Vi hadde vært livredde for gjengen fra Øvre Slettheia, som hang på Fiskåvannet hver lørdag hele sommeren. Nå var det vår tur til å bli ungdommer og henge rundt. Samlingsstedet ble skuret på Nedre Slettheia skole. Det ble innredet med sirlig innskrevne diskografier og band vi digget, sitater fra tekster og uttalelser fra helter i rocken. (På tide med en beklagelse til datidens vaktmester på skolen. Du hadde en håpløs jobb).

Veggen i skuret på Slettheia skole i 1983. Foto: Privat

For vi likte selvsagt bare rock. Vi hata alt som hadde med den tidsånden vi hadde i populærkulturen i 83-84. Synthpop, hip-hop (all nymotens graffiti ble malt over), og for ikke å glemme puddelrocken. For oss var det The Who, Rolling Stones, Iggy Pop, David Bowie, Alice Cooper, Bon Scott’s AC/DC, Lou Reed, Hanoi Rocks, New York Dolls, Johnny Thunders & The Heartbreakers, rett og slett rock n’ roll. Det var uhørt på denne tida, og vi ble ikke populære blant ungdomsklubbenes DJ’er for vårt mas.

En yndet lørdagssyssel var å sitte hjemme for å sette sammen mixtapen som skulle taes med til kveldens hjemme alene-fester en eller annen plass i Vågsbygd. Da var det bare å ta kontroll over anlegget, og passe på at ingen skifta kassett. Denne trangen til god musikk i festlig lag henger nok igjen hos mange den dag i dag.

Iggy Pop-utstillingen vis á vis Vinmonopolet i 2017. Foto: Privat.

35 år etter mitt første møte med den sagnomsuste levende legenden, Iggy Pop, skal vi nå feire ham så det virkelig svinger førstkommende lørdag 22. april. Først blir det Kristiansand platemesse på Aladdin fra 11-16 med 10.000vis av plater og CD’er, et vanvittig utvalg av rimelige varp og verdifulle samleobjekter. Deretter blir det dokumtar om The Stooges “Gimme Danger” Regissert av Jim Jarmusch, på Cinemateket på Aladdin kl.18.

Festen fortsetter på Vaktbua kl.20, hvor kanskje Norges største Iggy-fan, Egon Holstad intervjues av Fredrik Wandrup om Iggy Pop og The Stooges. Deretter vil Egon spille Iggy- og Stooges-plater uti de små timer. Det blir også gratis lapskaus. Vi har fått lov å henge opp en utstilling av essensielle Iggy-plater ved sitt utsalg i Lillemarkens, vis á vis Vinmonopolet. Ta deg en tur å se, og velkommen til feiring!

Kåre Ørnevik (48). Født og oppvokst på Slettheia, Kristiansand. Ble i fem-seksårsalderen slukt av rocken, og har siden dyrket de fleste sider ved denne. Evig vinylentusiast. Sanger i blant annet Crawlin’ Kingsnakes, Afterglow, samt byens lokale tribute band til Led Zeppelin og Black Sabbath. Jobber som førskolelærer i Vågsbygd FUS Barnehage, samt Miljøterapeut på Psyk. avdeling ved Sørlandet Sykehus.

Les også av Kåre Ørnevik: En gang vinylfreak, alltid vinylfreak