Høvåg-artisten Andreas Ribe (31) aka Johnny Kahlua. Foto: Ida Søreng.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Hvorfor Johnny Kahlua?

Jeg innser nå at denne personen jeg oppfant en sen vårkveld i 2006 har blitt til en trygghet for meg.

Jeg heter Andreas Ribe. Men det er helt opp til deg om du ønsker å kalle meg for Andreas eller Johnny. Johnny Kahlua har vært artistnavn og alter egoet mitt de siste ti årene som musiker og låtskriver. Alle mine nærmeste venner kaller meg bare for Johnny, til og med min egen mor kaller meg for Johnny!

Jeg innser nå at denne personen jeg oppfant en sen vårkveld i 2006 har blitt til en trygghet for meg. En persona jeg kan gjemme meg bak i usikre farvann, en maske jeg kan ta på meg når jeg vil og hvor jeg vil. Å ha dette som yrke kan være veldig tøft til tider. Den dagen man slipper sine sanger ut i den store verden, er dagen man utleverer en del av seg selv. Gjerne en del av seg selv som ofte er veldig privat og sårbar, og da hjelper det veldig å ha en karakter å gjemme seg bak, på lik linje som en skuespiller tar på seg en rolle.

Meg i 2010. Foto: Alexander Teinum.

Jeg har ofte spurt meg selv om dette kan være barnslig, eller om jeg kanskje burde ha besøkt en psykolog for lenge siden, at jeg burde ha vært mann nok til å møte mine problemer ansikt til ansikt, være ærlig mot meg selv og min musikk, ha respekt for navnet mine foreldre har gitt meg.
Nå som debutalbumet mitt er ferdig og klart for utgivelse, har jeg slått meg til ro med å ha Johnny Kahlua som artistnavn, så lenge jeg er ærlig over for meg selv og menneskene jeg møter på min ferd på hvem jeg er og hvor jeg kommer fra.

Skrøne på skrøne

I mange år dro jeg dette altfor langt. Jeg husker spesielt en samtale jeg hadde en våt kveld på byen for mange år siden, sannsynligvis på Charlies, hvor jeg fortalte vedkommende at jeg var født Andrej Kahluovic i St. Petersburg i Russland. Foreldrene mine døde i en bilulykke når jeg var bare noen måneder gammel. Jeg vokste opp på et barnehjem, ble adopdert av en norsk familie, flyttet til Kristiansand hvor jeg flyktet hjemmenfra mange ganger i tenårene. Da jeg var blitt myndig byttet jeg navn til Johnny Kahlua og kuttet kontakten med adoptivfamilien, og så meg aldri tilbake.

Alt dette er jo selvfølgelig bare sludder og vås. Jeg er født og oppvokst i Høvåg og er blitt oppdratt av to fantastiske foreldre med gode verdier og som fortsetter å være viktige støttespillere og forbilder for meg den dag i dag.

Johnny Kahlua Band anno 2009. Fra venstre; Ole Petter Sørum, Daniel Funk, Elisabeth Steen, Johnny Kahlua, Nils Martin Haugfos. Foto: Alexander Teinum.

Men det verste var at folk faktisk trodde på meg og mine elleville skrøner. Jeg fant på en ny historie hver kveld, den ene mer spektakulær enn den forrige, og dette førte til at jeg ble et populært midtpunkt i enhver forsamling. Folk forventet til slutt at jeg skulle fortsette å være denne litt merkelig og mystiske skruen som alltid hadde en historie på lager, og jeg skal ærlig innrømme at jeg elsket hvert øyeblikk, det var som rus og jeg var avhengig. Jeg elsket å ha muligheten og friheten til å bestemme hvem jeg skulle være og hvilken maske jeg skulle ta på meg i dag.

I mange år levde jeg dette livet. Jeg husker at jeg for eksempel nektet å ha hverken TV eller datamaskin eller mobiltelefon. Istedenfor hadde jeg en gammel skrivemaskin jeg satt og hamret løs på til de sene nattetimer, mens jeg kjederøykte marlboro og drakk litervis med rødvin. Jeg var fast bestemt på å leve slik jeg leste at mine forbilder levde.

Tok et oppgjør med meg selv

Nå som jeg har passert tredve somrer har jeg tatt et oppgjør med meg selv, kommet nærmere familien, blitt åpen og ærlig med menneskene som betyr mest for meg i livet, kikket meg hardt og dypt inn i mine egne øyne, gransket sjelen min og tror jeg nå har kommet gjennom tunnelen man som ung voksen aldri helt blir forberedt på på forhånd at man må igjennom, for å bruke klisjeen – finne seg selv.

Jeg er tilfreds med å bare være Andreas Ribe. Jeg trenger ikke lenger å være midtpunktet. Jeg strever ikke lenger etter det perfekte. Jeg er ikke lenger full av tvil på om jeg er bra nok. Jeg er rett og slett bare fornøyd med å være meg, med alle mine mangler og dårlige vaner og skavanker. Jeg er Andreas Ribe, for faen! Men du kan gjerne kalle meg for Johnny.

Les også: Johnny Kahlua starter på nytt

Finn ut mer om Johnny Kahlua her:

http://bit.ly/JohnnyKahlua-Homepage
http://bit.ly/JohnnyKahlua-Twitter
http://bit.ly/JohnnyKahlua-Instagram
http://bit.ly/JohnnyKahlua-Spotify
http://bit.ly/JohnnyKahlua-YouTube