Kristiansand Janitsjar i Kilden 2016.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Kristiansand Janitsjar spiller Rhapsody in Blue

Vi har satt sammen en konsert med musikk av sentrale komponister i amerikansk musikkliv på 1900-tallet.

Kristiansand Janitsjar er et amatørkorps med base i musikkhuset i Marvika og vi har medlemmer fra 16 til godt over 60 år. Stadig lavere gjennomsnittsalder gjør at vi håper å være et godt alternativ til unge musikanter som nærmer seg slutten i skolekorpsene i byen. Vi har en svært bevisst profil for å ta vare på våre unge musikere på øvelser, på seminar og i konsertsammenheng.

Vi inviterer til konsert i Multisalen i Kilden lørdag 22.april klokken 18. Konserten ledes av vår faste dirigent Rune Hansen. Rune er fra Risør og er utdannet dirigent og musikkpedagog. Han har vært vår musikalske leder i snart to år.

I musikken til George Gershwin, Leonard Bernstein og (kanskje mindre kjente) Robert Russell Bennett er det lett å kjenne igjen elementer fra jazz, klassisk og populærmusikk. Typisk for musikken til Gershwin og Bernstein er at den kan spilles av ensembler av ulik størrelse og at den kan tolkes vidt forskjellig av ulike artister.

Vi får høre klassikere som Gershwins «An American in Paris», udødeliggjort i den Oscar belønte filmen fra 1951 med blant andre Gene Kelly i hovedrollen. Ouverturen til «Candide» er en festlig åpning til operetten som ble uroppført i 1956 og viser Leonard Bernstein fra sin beste side. I 1950 skrev Robert R. Bennett sin «Suite of old American Dances», et utfordrende og stilig stykke originalt skrevet for janitsjarkorps. For den musikkinteresserte er det et poeng at hele suiten er skrevet uten faste fortegn så her må det noteres i «blekka».

Marthe og Rune Hansen. Solist og dirigent, datter og pappa.

Hovedverket på konserten er Rhapsody in Blue; en pianokonsert George Gershwin komponerte i 1924 for piano og jazzband. Senere er den instrumentert for orkester og også for janitsjarbesetning som i kveld.

Kveldens solist er Marte Hansen fra Risør. Hun avsluttet sitt Bachelorstudium ved Norges Musikkhøgskole i 2015 med blant annet denne konserten. Ikke spesielt tilfeldig at dirigenten og solisten har samme etternavn siden det er far og datter som spiller hovedrollene på scenen denne kvelden.