Komponisten Jan Bang fra Kristiansand (t.h.) sammen med jazzmusikeren og komponisten Arve Henriksen på Humber Bridge i den engelske byen Hull. Foto: Tom Arber.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Jan Bang setter lyd på Humber Bridge

Musiker og professor Jan Bang fra Universitetet i Agder leverer i disse dager et bestillingsverk til byen Hull, som er Storbritannias kulturby 2017.

– Stykket er et av de to største bestillingsverkene til kulturbyen, sier Bang.

Stykket spilles i hele april og alle billetter er utsolgt. Height of the Reeds (Høyden på sivene) heter verket og er komponert av Jan Bang, Eivind Aarset og Arve Henriksen. Musikken skal spilles mens publikum beveger seg med hver sin hodetelefon over den 2 220 meter lange hengebroa Humber Bridge i Hull. Verket har blitt en 45 minutter lang musikalsk lydtur som tar utgangspunkt i broas egne lyder.

Kontentum fra broa er på forhånd spilt inn av den Hull-baserte lydkunstneren Jez Riley French.

Autentisk kontentum

Jan Bang i samtale med Jez Riley French.
Jan Bang i samtale med Jez Riley French. Foto: Tom Arber.

– Hans autentiske lydbilder har vært en forutsetning fra kulturbyen som har bestilt verket. Lydene er et bakteppe i komposisjonen. Jez Riley French er en suveren mann å samarbeide med. Han var også med på den første befaringen over broa i fjor sommer, sier Bang.

De gikk over Humber bridge og lyttet. Alle mann gikk og nilyttet, komponistene og kontentum-mannen fra Hull. Lyttet på vinden, elva og broas sang. Lyden fra stål mot betong, gummihjul mot asfalt, bølger mot motorbrøl og sivenes sang i vinden.

For Bang og hans medkomponister gjaldt det å fange broas karakter og sørge for at det kunne oppstå et samspill mellom innspillingene til Riley French og Opera Norths kor og orkester. Det var nemlig det andre premisset fra bestilleren, at de anerkjente musikerne fra Opera North med hovedkvarter i Leeds skulle framføre musikken.

– Så gjaldt det å finne musikalsk rom for trompeten og stemmen til Arve Henriksen og gitaren til Eivind Aarset. Henriksens sang er en form for nynning, det er ingen tekst han synger, sier Bang.

Spiller mest utenlands

I likhet med sine medkomponister, spiller Jan Bang mer i utlandet enn hjemlandet. Etter en konsert i London, ble han spurt av Opera North om han kunne bidra med et bestillingsverk til kulturbyen Hull i 2017. Det kunne han.

I disse dager finpusser han lydbildet, blant annet tilpasser han lyden til hodetelefonene publikum faktisk skal bruke når de går over broa og lytter.

– Alle detaljer må stemme, sier Bang.

Musikken har fått et slags filmatisk eller fortellende preg som samspiller med lydene og utsikten fra broa der publikum til enhver tid er.

– Prosessen har vært organisk, hvor det ene elementet har vokst ut av det andre. Først de autentiske lydopptakene, deretter legger vi Eivind Aarsets gitar på i studio, Henriksens trompet og vokal, mine samples og sitater fra britiske komponister som Benjamin Britten og Henry Purcell. Jeg lette i arkivene på UiA etter gode lydspor fra britiske komponister. Det er et dogme jeg pålegger meg selv, at det skal være noe som viser til stedet vi jobber med, sier Bang.

Norsk poesi på engelsk

Den organiske komposisjonsprosessen har også ført til at ti dikt fra poeten Nils Christian Moe-Repstads bok Wunderkammer (2016) er oversatt til engelsk og blir opplest av engelske skuespillere underveis på lydturen over broa.

– Publikum passerer ulike triggerpunkter på broen som gir nye opplevelser hele veien. Da får de blant annet høre Moe-Repstads dikt, sier Bang.

Om noen dager tar han med seg det ferdigkomponerte musikkstykket for å bli med på jomfruturen over broa sammen med publikum på åpningsdagen 1. april.

Arve Henriksen prøver trompeten sammen med Humber Bridge.
Arve Henriksen prøver trompeten sammen med Humber Bridge. Foto: Tom Arber.