Small pockets of resistance i Kristiansand frikirke 22. februar 2017. Trommer: Trond Bakken, keyboard: Børre Møinichen, bass: Jens Arnold Andersen, vokal/gitar: Harald Eikeland, gitar: Gaute Omdahl, vokal: Bijoux, Olivia og Lillian. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Slipp fangene fri … Om reggaemusikk og frigjøring

Hva skjer når reggaemusikken inntar Kristiansand Domkirke? Trenger vi budskapet om frigjøring?

Reggae ble skapt på Jamaica og det var særlig Bob Marley som gjorde reggaemusikken verdenskjent. Marley er fortsatt den mest kjente og mestselgende reggae-musikeren i verden med over 75 millioner solgte album.

Han er også kjent for å ha hjulpet til å spre både jamaicansk musikk og buskapet om frigjøring og oppreisning. Bob Marley ble døpt inn i den koptiske kirke et år før han døde og ble begravd med sin Gibson-gitar og bibelen slått opp på Salme 23.

reggae2
Lillian og Olivia fra Vennesla/Kongo, Harald og Getho fra Indonesia og Jens Arnold Andersen fra Tvedestrand. Foto: Privat.

Reggaebandet Small pockets of Resistance fra Kristiansand har i samarbeid med Domkirken valgt å sette opp en Reggae-gudstjenste søndag 19.  mars. Der vil vi høre kjente Bob Marley-sanger som  “3 Little birds”, “Zion Train ” ,”No woman no cry ” og flere av reggaeslagerne. Budskaper  i mange av Marleys sanger er hentet fra Bibelens temaer omkring frigjøring. Kampen mot undertrykkelse  og kampen for frihet.

Budskapet er aktuelt også i Norge og hva er det vi trenger å frigjøres i fra i vårt samfunn. Etter et kjapt googlesøk og så vidt oss bekjent er det første gang i verdenshistorien at det blir fremført en slik kombo av reggaemusikk og gudstjeneste.

regga mass

Hvilke musikalske uttrykk finnes i våre kirker og bedehus? Ofte er det vel et par musikkstiler som blir favorisert også i våre kirker i bedehus . Det er nok en av grunnene til at kirken ofte blir kritisert for å skape en homogen og taktfast stil på det som presenteres.

Reggaemusikken er universal, den finnes i slummen i Sao Paulo, på øyene i Indonesia, i støvete landeveisjapper i Tanzania og på trekkinglodger i Nepal. Den representere folket og eies av folket og symboliserer at den er de fattiges og undertrykkedes melodi. Tekstene er kraftfulle og trøstende og bærer et budskap om kjærlighet