Artisten Jan-Erik "Gino" Mæland, som er bosatt i Arendal og driver plateselskap i Kristiansand, synger i og har produsert musikkvideoen til "Bak et vindu" sammen med Craig Johnson. Foto: Skorstøl Foto.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

De du finner bak et vindu. Våre helter.

Låten "Bak et vindu" beskriver det mange ser og det mange ikke vil se i de norske hjem.

Til dere løvetannbarn. Her er en liten historie som illustrerer det mange opplever.

Vold, overgrep, rus og grov omsorgssvikt er dessverre noe av det barn og mødre får gjennomgå bak fasaden. Denne sangen er ikke ment til å henge ut noen. Mitt håp er at den heller skal vekke noe i deg.

Gutten vokste opp i et hjem uten en far. Savnet etter en farsfigur var stort og sjelen hans hadde fått store hull. Denne gutten fikk nemlig aldri oppleve det å dra til fjells for å lære å stå på ski, det å se sin far stå stolt på sidelinjen heie og applaudere sønnen, mens ballen ble jaget i et høyt tempo mot mål under fotballkampene, eller det å ha en pappa som hånd i hånd fulgte sønnen til skoleavslutningene der han skulle få gjøre sine foreldre så stolt.

j2
Foto: Skorstøl Foto.

Julehøytiden var jo bare trist. I et lite hjørne i stuen satt han stille og ventet forventningsfull for å høre om ringeklokken ringte på døren. Det var tross alt 24. desember, selveste julaften. Den dagen når alle pakkene skulle åpnes opp med et stort glis rundt munnen. Men minuttene og timene gikk og ringeklokken ringte aldri. Ingen pappa var å se der han stirret ut på veien i det fjerne fra terrassen. Hvor er du?

Det var alle disse minnene, disse spørsmålene som aldri fikk noen gode svar på hvor faren var. Inne på rommet sitt satt han og stirret ut i mørket. Blikket hadde fryst. Omringet av triste tanker og tårer som rant ustoppelig ned langs kinnet.

Redd og usikker på hvordan fremtiden skulle bli og tanken på om hans pappa i det hele tatt var i livet? Hadde han virkelig forlatt ham? Var han ikke glad i ham lenger? Moren forsøkte tappert å trøste ham og tørke bort tårene, men det hjalp så lite.

Se videoen til “Bak et vindu” her:

De vonde minnene om skrikene i den trange leiligheten sitter fortsatt langt der inne hos ham. Moren fikk gjennomgå. Slengt i bakken, slått i magen og truet på livet gjentatte ganger. Alkoholen og rusen feiret ondskapen som hadde overlevd et par generasjoner. Både på far og mor sin side.

Men tiden gikk og gutten ble til en mann. Refleksjonen overvant depresjonen. Tilgivelsen fikk sin seierskrans og han fikk senere høre og forstå at både far og mor var et løvetannbarn. Moren hadde selv vært offer for grov omsorgssvikt i oppveksten og av den grunn hadde fått store skader på sjelen.

Arrene er der fortsatt, men livet har gått videre, på en måte. Hver dag er fortsatt en kamp, et valg om å leve og gå videre. De vonde tankene som skal overvinnes med det gode. For de onde tankene kommer og går. Men hun gir aldri opp.

Det er nettopp slike personer vi kaller løvetannbarn. De du finner bak et vindu. Våre helter.

j1
Foto: Jan-Erik “Gino” Mæland.

«Bak Et Vindu» er produsert og gjestes av Tuen og Rebekka B. Maeland.
Musikkvideoen er produsert av Jan-Erik Gino Mæland og Craig Johnson fra Global Fire Creative (UK). Filmen har som formål å hjelpe og hedre løvetannbarna og bidra til økt kompetanse og forståelse som det arbeides for gjennom Løvetannavisen.
Releasdato: 16.02.2017 (Spotify og iTunes)
Plateselskap: G’Bless Records AS
Artist: GinoBless