Kristiansanderen Elias Razmara (t.h) synger låta "Gjør det sjøl" sammen med en annen kristiansander, Christian Hageland Aka Minstemann (t.v.). I midten produsenten Bojan Rusitovic. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Du kan ikke presse folk til noe de ikke vil

I låta "Gjør det sjøl" kommer vi med en klar melding til folk som presser andre mennesker.

Takk for sist! Denne gangen har jeg med meg Vågsbygd-rapperen Christian Hageland aka Minstemann. Vi pleide å lage mange låter sammen tidligere, og denne karen lærte meg faktisk å rappe også. Han lærte meg alt fra å legge opp tekstene til hvordan legge seg på beaten. I dag, fire år etter at vi jobbet sammen sist, gir vi ut singelen “Gjør det sjøl”.

Denne gangen er det den danske produsenten Bojan Rusitovic aka B.J Sond Beats som står for beaten. Og vi har med oss den hemmelige danske sangerinnen som folk har hørt tidligere på “Ta Mæ Tebake”, som var en singel av RazAnt.

r2
Elias Razmara. Foto: TV2

Sangen vår handler om at man må gjøre ting selv og bestemme selv for å kunne klare å fullføre. Så vi rapper til de folkene som presser andre. Det hjelper ikke at du vil at noen skal bli rusfri eller begynne på skole. Om man ikke vil det selv, kan man prøve i det uendelige, men det vil aldri lykkes før du er motivert for å klare det.

Jeg håper folk vil forstå budskapet i denne låta. Vi har selv opplevd å bli presset mange ganger, og det fører bare til verre ting. Når man er ung og blir presset og mast på, så skal man vise at man ikke ønsker dette maset med for eksempel å ikke holde innetider, drikke, ruse seg eller utføre kriminelle handlinger.

Jeg sier ikke at alle gjør det samme, men det er normalt å fremstå som rebelsk når man ikke ønsker å bli irettesatt eller fortalt hva man skal gjøre. Til tross for at en skal klare ting selv er det likevel bra å få positiv og konstruktiv kritikk.

Her kan du se videoen til “Gjør det sjøl”: 

Andre meninger blir også vel tatt i mot, og vi kan gjerne diskutere, men er vi uenige, så er vi uenige. Det er der den “press”-delen kommer inn, og som en ung artist med “frynset” bakgrunn kan en fort utagere.

r3
Christian Hageland Aka Minstemann. Foto: Privat.

Musikkvideoen vår skal representere at alle mennesker er perfekte akkurat som de er. Vi har fått med oss Hasse Vigeland som fotograf og Sondre Michael Birkeland som klipper og redigerer. Hasse tok turen helt fra Oslo for å hjelpe meg igjen med utstyr han lånte fra Robin Davidsen. Sondre Michael tok redigeringen i siste liten her og har vært til stor hjelp for oss, noe vi setter veldig stor pris på.

Vi vil også takke alle andre som har hjulpet oss. Det er sånn vi liker, hiphop og generelt mennesker og venner som står sammen og hjelper hverandre når det trengs. Vi hadde aldri klart dette helt på egenhånd.

Les også: 

Tar et oppgjør med min egen angst

Rapper for livet