Forfatter Anette Moe (35) fra Øvrebø har skrevet dette innlegget. Foto: VestGarden
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Skjerp dere!

I begynnelsen lo jeg når jeg så disse “morsomme” tekstene, nå synes jeg det er usmakelig.

Helt siden valgkampen i USA har nettet flommet over av bilder og videosnutter av den nye presidenten. Det første som møter meg nesten hver gang jeg sjekker Facebook, er et nytt bilde med en vittig og/eller nedsettende kommentar om Trump. Et eksempel på dette er bildet av Trump stilt ved siden av et bilde av en gris, men dette er et mer uskyldig eksempel.

Jeg har også delt slike bilder en og annen gang uten å dvele over det. Jeg er ikke noe bedre enn andre. I begynnelsen lo jeg når jeg så disse “morsomme” tekstene, nå synes jeg det er usmakelig. Det florerer av «memes» med bilder av mennesker som ikke møter samfunnets standardiserte bilde av en idealkropp. Disse tekstene som oppfordrer til tagging av venner, med budskap som at «hun glemte trusa si sist hun var her,» og lignende.

Det ikke mange tenker over er at det er ekte mennesker som er avbildet, og at flesteparten av dem ikke har laget disse memes-ene selv. De kan klikke seg inn på Facebook og plutselig finne en slik nedlatende meme om seg selv. Vi kan kalle det hva vi vil, men det er faktisk mobbing!

Jeg har veldig sans for humor, men ikke når det gjelder andres utseende og forhold de ikke rår over. Når jeg skriver dette, vet jeg at mange vil stemple meg og sette diverse mindre flatterende merkelapper på meg fordi de da antar at jeg er en tilhenger av Trump og hans politikk. Det er jeg nødvendigvis ikke.

Jeg synes ofte han er ufin og trakasserende i sine uttalelser og handlinger. Trump har et menneskesyn som står veldig langt fra mitt eget, og ikke sjelden kommer han med nedsettende og hårreisende uttalelser om svake grupper i samfunnet. Dette stiller jeg meg langt fra. Samtidig må vi våge å si at han er en dyktig forretningsmann og forhåpentligvis kan han overraske oss med å bidra positivt på enkelte felt, selv om jeg er bekymret for flere forhold.

Det var ikke bare Trump som sank til et lavmål i valgkampen. Etter kort tid lignet valgkampen mer en setting med to barnehagebarn som kastet søle på hverandre i sandkassa. Media skal selge aviser og gjør naturligvis hva de kan for å fokusere på det negative og klippe slik de ønsker. Men det er ikke Trump som person eller politikken han fører jeg skal diskutere her. Jeg kan heller ikke nok om dette til å gå i dybden. Det er måten vi, voksne mennesker, uttaler oss om en person.

Vi forferdes over at Trump gjør narr av andres utseende, men hva gjør vi? Hvilke forbilder er vi for barna våre som vokser opp i en verden preget av stadig mer digitalisering. De ser, de hører og de trekker konklusjoner. Det er greit å nettmobbe. Nei, det er IKKE greit! Det er revnende likegyldig hvem som blir utsatt for mobbingen og om de mobber selv, vi synker til deres nivå ved å gjøre dette.

Jeg mener ikke at man bare skal tie stille og godta alt som blir sagt og gjort. Vi har rett til å si meningen vår. Det er viktig i et demokratisk samfunn, for ytringsfriheten og for mangfoldet. Men meningene bør være saklige og uttrykkes på en respektfullt måte. Verken Trump eller andre offentlige personer, skal måtte tåle dette bare fordi de er i offentlighetens lys. Vi må skjerpe oss!

Nå er ikke misjonen min å ta Trump i forsvar, jeg tror han sover veldig godt om natten til tross for denne hetsingen. Når man velger å stille til presidentvalg, kan man ikke være en sart person. Men vi er rollemodeller for barna våre. Hvordan vil vi at de skal behandle andre mennesker?

Anette Moe (34) fra Øvrebø er tvillingmamma, jobber som sosionom, og har videreutdannelse innenfor human resources (HR). Hun debuterte som krimforfatter i 2009, og har utgitt tre kriminalromaner, Dødssynd, Skjebnens harde hånd og Tause ofre.  Hun er opptatt av å synliggjøre mulige bakenforliggende årsaker til råskapen man møter i bøkene hennes. Hun blogger også på anettemoe.no.

Les flere innlegg av Anette Moe her