Forteller, forfatter og lærer Hilde Eskild fra Lillesand. Foto: HelgeStudio.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Godt feilfullt år!  

Jeg håper at du i året som kommer vil gjøre feil.

Denne lykkeønskningen kommer fra min litterære forelskelse. Fra Neil Gaiman. Han skriver bøker som er kloke, varme, morsomme, alvorlige, mørke, lyse og veldig rare. Alt på en gang, på en overveldende god måte. Fortellingene hans er så fantastiske, så altoppslukende, at jeg blir full av lengsel, og jeg ønsker så veldig at jeg hadde kommet på dem selv. Hvordan blir noen så god til å skrive?

Hvordan blir folk flinke? Hvordan lærer de seg å mestre ting bedre enn de aller fleste andre? Talent og hardt arbeid er to av svarene de fleste tyr til. Talentet hjelper deg til å holde ut den tøffe jobben du må gjøre. For ikke lenge siden fant jeg et sitat som sier at forskjellen på en mester og en amatør, er at mesteren har feilet flere ganger enn amatøren har prøvd. 

Min mann er en eminent pianist. Han sier at noe av det viktigste han har lært seg, er å gjøre feil. En feil fulgt av grimaser og sukk og stønn og synlig fortvilelse, blir bare feil. En feil gjort med full overbevisning og entusiasme, er en ny vri, en utvikling, en lærdom. «Opp igjen!» sier vi til små barn som skal lære å gå. Som faller og snubler og triller ned i en grøft. «Opp igjen!» sier vi og ler litt. Det går faktisk an å behandle seg selv på samme måten.

Det er slik folk blir flinke. De har mot, evne, utholdenhet til å gjøre feil igjen og igjen og igjen, og etter det; mange ganger til. Så derfor synes jeg vi skal gå inn i det nye året og tenke at i år skal jeg gjøre masse feil. Jeg skal prøve. Jeg skal utfordre meg selv. Jeg skal ikke være så redd. Og når jeg er redd, skal jeg ikke la det stoppe meg.

Når du gjør feil, gjør du noe nytt, du lærer, du forandrer, du utfordrer. Kort sagt: Du lever.

Så det er mitt ønske for deg, og for alle oss, og for meg selv.

Gjør nye feil.

Gjør nye, strålende, fantastiske feil.

Gjør feil ingen noen sinne har gjort før.

Godt feilfullt nytt år!  

Hilde Eskild er forteller, forfatter og lærer, er født i 1965 og bor i Lillesand. Hun har gitt ut flere bøker om muntlig fortelling, barnebøker og dokumentarbok. I 2014 ble hun norgesmester i litteraturformidling.

Les også av Hilde Eskild:

Gullstol

Ferie som teller