Musiker Tom Hugo Hermansen (37) fra Kristiansand. Foto: Fædrelandsvennen.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

SKAM uten skam

Denne serien gjør meg så stolt over å være norsk i 2016, at jeg vil komme ut av det skapet også.

Å være fan av en videoserie med målgruppe 20 minus burde kanskje forblitt en “guilty pleasure”. Men nå skjemmes jeg jo heller ikke over å synge sanger som er mest populære blant de på 50+.

For de som ikke har sett NRK P3-serien SKAM: Årets sesong handler om 17 år gamle Isak som blir forelsket i en gutt på skolen. Han føler seg ikke som en “stereotypisk homo”, og bruker lang tid på å akseptere sin legning. Når Isak kommer ut av skapet, reagerer bestekompisen på den aller beste måten: Som om ikke noe spesielt har skjedd. For Isak er jo den samme som før.

SKAMs regissør Julie Andem og NRK har gjort en kjempeinnsats for å skildre homofil kjærlighet som den er: Slående lik heterofil kjærlighet. Og en av de tingene som gjør meg stolt av å være norsk, er at populariteten til SKAM viser at ungdom her til lands verken blir skremt eller ser vekk når to gutter kysser. Å være ung homo på Flekkerøy eller i Finsland er nok fremdeles ikke like problemfritt som i Oslo, men det har definitvt blitt enklere siden da jeg gikk rundt på Vågsbygd VGS og fortrengte de følelsene Isak omsider lar komme til overflaten. Det tok ham måneder. For meg tok det år.

At Isaks historie er lett gjenkjennelig, gjør SKAM spesiell for meg personlig. Men det er først og fremst populariteten blant den heterofile fanskaren som har fått en gamlis på 37 til å “hooke” med serien. (Til dere lesere som en tenåring også vil regne som gamliser; jeg mener å forstå at “å hooke” er det vi kalte “å rote” på slutten av nittitallet). For jeg vil så gjerne tro at seriens popularitet er et bevis på Ola og Kari Nordmanns holdninger til kjærlighet utenfor normen. At vi er kommet så langt at en plump homovits får like klein mottakelse som en vits der hovedpoenget er gebrokkent norsk. At det å være homofob i 2016 er blitt som å være full i et barneselskap.

Å se hvordan SKAM blir mottatt inspirerer til å jobbe med min egen forståelse av andres tro og verdier. Å være glad i personen, selv om han eller hun har meninger eller væremåte som er langt i fra mine. Å huske på at vi er likeverdige mennesker, selv om vi alle kan oppføre oss som apekatter av og til. For når jeg forventer at ingen skal kalle min kjærlighet og levesett “heslig”, har jeg heller ikke rett til å kalle de som følger det de hevder er fasiten for “naud”.

Så, jeg lover å være mer forsåelsesfull under årets juleselskaper, til og med om noen skulle komme i skade for å fremsnakke statsråder som støtter Visjon Norge. Heller ikke bagateller som at Erik Faber eller Stein Roger bruker for lang tid mellom låtene under vår romjulskonsert 4. juledag skal gjøre meg gretten. Og jeg vil fortsette å følge SKAM – uten skam.

Tom Hugo Hermansen er artist/låtskriver og produsent fra Kristiansand, bosatt i Berlin. Han er også kjent for mange sørlendinger som vokalist i “Sommer på Torvet”-bandet Radiojam.