Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Ari Behn og mitt lille land

Med novellesamlingen «Trist som faen» og en sekser tatovert på overarmen kom Ari Behn med et brak inn i den norske offentligheten, og de som ikke liker menn som kan si en lang setning med mening hatet ham umiddelbart.

Og siden har det vært ok å mobbe ham i visse kretser der flertallet heller velger siklende idrettsmenn som kjører i fylla og spiller poker i Vegas som sine store forbilder.

Ari Behn er for mye for mitt lille land der «skomakeren skal bli ved sin lest» og du ikke skal lefle med kunsten. Om du er forfatter skal du ikke gå i prangende dresser og gi lange svevende intervjuer eller snakke med skurrende litt jålete s’er på tv. Nei, da skal du sitte ydmykt i sofaen og rødme kledelig og si: «Jeg kan ikke forstå at jeg vant Brageprisen, det var jo så mange gode som også var nominert…» Bløsh liksom. Og du skal heller ikke lage middagservice med påfuglmønster eller male noen klattemalerier å tro at du kan slippe unna med det. Vi driver ikke med denslags i Gnore.

Sven Henriksen, som har skrevet dette blogginnlegget, er utdannet sanger fra Høgskolen i Agder og har jobbet ved Kilden teater og konserthus. Arkivfoto: Fædrelandsvennen
Sven Henriksen, som har skrevet dette blogginnlegget, er utdannet sanger fra Høgskolen i Agder og har jobbet ved Kilden teater og konserthus. Arkivfoto: Fædrelandsvennen

Og du skal heller ikke gifte deg med prinsessen og jakte på halve kongeriket.

Men vi ble glad i dem, i hvert fall noen av oss. Det er vakkert når to «mobbeofre» finner hverandre og smis i ekteskapets lenker. En englejeger møtte en glanset hippie, og sladderbladene har vel aldri hatt bedre tider enn i de fjorten årene eventyret varte. Og da brudgommen kalte sin nybakte frue for en «lysfontene» tok det fyr i hodet på hver eneste stand up-komiker i lille land. Joda, det var gøy, men nå er det slutt.

Nå flyter sosiale medier over av dårlige vitser og satire over en vakker kjærlighet som tok slutt. Det store stygge bygdedyret grafser og glefser. Det er, ja, trist som faen.

I Norge er det lov å være den du vil bare du ligner på oss.

Lykke til Ari og Märtha, jeg ønsker dere alt godt.

Sven Henriksen (60) er forfatter, skuespiller og samfunnsdebattant. Innlegget ble opprinnelig publisert på Henriksens blogg.