Forteller, forfatter og lærer Hilde Eskild fra Lillesand. Foto: HelgeStudio.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Ferie som teller

I sommer skal vi bruke sørlandsvisene som rettesnor.

I disse koselige, lune sangene med bølgeskvulp i taktslagene «sidder» sørlendingen. Han sidder på brygga, i båden, på holmen, ved bålet. Han sidder aleine med ei pige i en pram. Han sidder aleine på trammen med en dram. På Sørlandet sidder til og med husane med tean’ i tanga. Det kan være nyttig å la disse stille visene surre litt i bakhodet når Blindleia er smekkfull av travle turister som velter hverandre med aggressive hekkbølger der de durer forbi hverandre i smale sund.

Både Gabriel Scott og Tarjei Vesaas er tillagt følgende sitat: ”Noen ganger sitter jeg og tenker. Andre ganger bare sitter jeg.» Skulle tro begge var sørlendinger av den gamle sorten. De var nok først og fremst av den gamle sorten.

Det er mange måter å ha ferie på. Like mange måter som det finnes folk som har ferie. Jeg har opplevd kolleger som har kommet tilbake fra sommerferie og er slitne og misfornøyde fordi de har brukt hele ferien til å pusse opp kjøkkenet. Andre var misfornøyde fordi de ikke fikk gjort noe. I stedet for å svømme, løpe, sykle og ta igjen alt de hadde forsømt i løpet av – og siden – forrige sommerferie, hadde dagene bare gått sin late gang.

For mange av oss ligger hverdagens store utfordring i å klare å gjøre mindre. I å ignorere kravene om å være dyktige, kreative, karismatiske, pene, velstelte, slanke, muntre og humoristiske samtidig som vi fikser alt på hjemmebane og er en god far eller mor for våre barn i våre nyoppussede, velstelte, rene og ryddige hjem som bugner av krukker og potter og bed og gressplener i perfekt fargeharmoni. Når vi klarer å gi blaffen, klarer vi det liksom ikke likevel. Vi får dårlig samvittighet og føler oss late og mislykket.

Den lille hovedpersonen i den aldeles fabelaktige tegneserien Tommy og Tigeren, påstår at ”feriedager teller ikke dersom man ikke gjør noe helt unyttig”. Det skal være mitt mantra i sommer. Husk å gjøre noe helt unyttig mange ganger hver dag. Gjerne hele dagen. Det handler ikke om å gjøre ingenting, men om å gjøre noe du liker uten å tenke på nytteverdien.

Så la oss prøve følgende når sommerkvelden kommer: Vi setter oss i kveldssola eller lampelyset med noe vi liker i et glass, legger hånda på et helt rolig hjerte og konstaterer: Denne dagen har gjort meg godt.

Greier du det, har du ferie som teller.

Hilde Eskild er forteller, forfatter og lærer, er født i 1965 og bor i Lillesand. Hun har gitt ut flere bøker om muntlig fortelling, barnebøker og dokumentarbok. I 2014 ble hun norgesmester i litteraturformidling.

Les også av Hilde Eskild: Gullstol.