Film- og tv-produsent Frank Mosvold er snart på plass i tv-messen i Cannes, der dette bildet ble tatt i fjor. Foto: Odd Ween.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Prinsessegutter og fotballjenter

Det er fascinerende å gå inn i en leketøysbutikk.

For noen år siden var jeg i Disneyland Paris. En fem år gammel fransk gutt hadde valgt ut en nydelig rosa prinsessekjole han ville ha. Det var interessant å se tautrekkingen mellom mor og sønn. Moren ville overhodet ikke kjøpe kjolen, mens gutten insisterte. Prinsessegutten tapte.

I skyggen av eventyrslottet i Disneyland ble jeg sittende å tenke på kjønnsrollemønstre. Hvorfor har foreldre aversjoner mot en liten gutt i en rosa prinsessekjole? Selv likte jeg å leke med dukker fremfor å spille fotball som liten. Jeg vet ikke om jeg var blitt sånn eller født sånn, men det vokste alltid en panikk i kroppen da en fotball kom mot meg.

Vi snakker om likestilling, men stiller aldri spørsmål ved lekene vi kjøper til barna våre. Går du innom en leketøysbutikk, er du er aldri i tvil om du er i gutte- eller jenteavdelingen. Det går i rosa eller blått. Guttene blir stimulert med aktive, aggressive leker, mens jente blir stimulert med mer passive, omsorgsleker. Jentene skal være prinsesser, mens guttene skal være superhelter. Gutter skal være tøffe, jenter skal være pene.

Den animerte heltinnen Elleville Elfrid ble født ut av mine undringer rundt forventninger og press. Hvorfor må ei lita jente være ei passiv prinsesse? Her har jeg skapt ei tøff, aktiv og proaktiv jente. Elleville Elfrid kan gjøre alt det guttene kan og enda mer.

Min drøm er at alle barn (og voksne) kan utvikle seg etter evne og interesse uten tanke på stereotype kjønnsroller eller forventninger.

Les også: En mann ved navn Frank. 

Les også: En uke i oktober.

Les også: Hollywood-Volda tur/retur. 

Les også: Hvor er medfølelsen? 

Frank Mosvold (50) er oppvokst i Kristiansand. 19 år gammel dro han til USA for å studere økonomi. Han jobbet som skipsmegler i New York og London i fire år, før han slo helt om og dro til Hollywood for å studere film. Han er film- og tv-produsent og har skapt populære animerte tv-serier, som Hubert og Elleville Elfrid.