Rikard Klungland fra Kristiansand lager musikk og spiller i spiller i populærmusikkorkesteret SubTrees. Foto: Jon Harald Helmersen.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Jeg ser deg

Jeg ser rett gjennom deg. Jeg ser øynene dine. Unnvikende. Øyne som ikke vil svare. Vil ikke si det de tenker. Gjemmer seg i et usynlig punkt i horisonten. I tåkelandet. Jeg ser rett igjennom deg. Hendene dine. Du fikler med kraven når jeg spør. Fingrene på venstre hånd trommer. Nervøst. Tre tapp i bordplata. […]

Jeg ser rett gjennom deg. Jeg ser øynene dine. Unnvikende. Øyne som ikke vil svare. Vil ikke si det de tenker. Gjemmer seg i et usynlig punkt i horisonten. I tåkelandet.

Jeg ser rett igjennom deg. Hendene dine. Du fikler med kraven når jeg spør. Fingrene på venstre hånd trommer. Nervøst. Tre tapp i bordplata. I utakt med øynene. I utakt med seg selv.

Jeg ser rett gjennom deg. Kroppen din vrir seg. Stoler er ikke bygd for gjemsel. Stol og kropp. Kropp og stol. Knirker. Skjøtene er blitt gamle. Tiden har langsomt malt i stykker det som ble bygd for å holde sammen.

Jeg ser rett igjennom deg. Kroppen din. Kjøttsekken av blod, bein og manglende empati. Til stede, udelt utdelt.

Jeg gir pokker i hva du tror. Jeg hører deg hviske navnet mitt bak meg. Utrolig hvor langt unna man kan stå og oppfange akkurat det. Når du tror jeg ikke hører. Ikke vil forstå. Du er sett.

Igjennom. En imbesil cellofandanser som lager sine egne steg. Taktløse fascist!

Jeg gir pokker i hva du mener. Ord tyter ut av deg. Kjøttkvern. Det som gikk inn, kommer ut. Forkledd som ditt. Uten historie. Kunnskap er en by i Nangijala for sånne som deg. Kødd!

Jeg gir pokker i hva du føler. Din lanterne flyter i sjøen. Drivanker farvel. Strømmen er din sjelesørger. I dag Vest-Sahara, i morgen turnips. For tidløs frelse. Manet!

Jeg gjorde det! Jeg tenkte det! Jeg sa det! Jeg følte det!

So what? Det er gjort. Det er fullendt.

Ingen pekefingre, bebreidelser eller tordentaler vil ta noe tilbake.

Ingen sannheter fra øyne som kun ser i sitt kaleidoskop kan dømme.

Ingen guru, statsmann eller kappekledd guderytter, med sverd i hånd og dødsangst i sjelen kan mene. De var ikke der. Da.

Ingen misforstått forståelse kan fikse det som ikke er ødelagt.

Det er dette. Dette er det. Alt. Dette er mitt alt.

Og i morgen… Kommer.

Kanskje.

Rikard Klungland (42) er pappa til Theo (8) og eier på Onkel Aksel Musikkbistro, har lang fartstid som områdekoordinator på Quart og andre festivaler, vært eventmaker og påfinner for gode og dårlige prosjekter og har snart 5000 konserter bak seg i en eller annen arrangørrolle.