Grab fra lyngdølen Stian Fjelldals "duevideo" som nylig ble vist på den japanske tv-kanalen NHK.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Big in Japan

Man filmer en due. Et halvt år senere blir man sett av seks millioner japanere

I vår filmet jeg en due. Ikke noe jeg normalt gjør, duer har lav nyhetsverdi i Oslo hvor jeg bor for tida. Men akkurat denne dua befant seg på kjøkkenet mitt. Dumme meg hadde glemt å lukke vinduet.

Jeg vil kalle meg en ganske moderne mann, så jeg fisket frem mobilen for å dokumentere mitt heroiske forsøk på å jage ut dyret.

Det gikk overraskende knirkefritt, men det man fort oppdager når man har hatt en due på kjøkkenet sånn cirka ett døgn uten tilsyn, er at den rekker å gjøre ganske mye ugagn.

Jeg fortsatte å filme. Fuglebæsj, dun og fjær. Noen veltede glass, mye søl og rimelig kaotisk, egentlig. Men det er først da jeg kommer jeg til komfyren at jeg skjønner at her har det skjedd noe helt spesielt. Dua har lagt et egg – i stekepanna, av alle steder.

Siden jeg er såpass moderne, legger jeg videoen ut på Facebook. Det går ikke lang tid før det tikker inn meldinger fra TV2 og VG. Dyre-redaksjonene i norske mediehus har vokst seg mektige de siste par årene. Dette er prioritert stoff.

Men det stopper ikke der. En uke senere er dua en verdensnyhet. Huffington Post, New York Post, Metro, alle med fiffige titler. «Most ironic pigeon ever», skriver Daily Dot.

Men femten minutter varer ikke lenge, og det roa seg ganske betraktelig. Helt til nå. For ikke lenge siden ble videoen vist på NHK, Japans svar på NRK. Seks millioner ukentlige seere ble jeg fortalt at programmet har. Og det må bemerkes at japanske programskapere har en litt annen fortellerstil enn man er vant til…

Se videoen nedenfor!

egg

Se videoen her.

Dua er nok lykkelig uvitende om den virale viraken den har vært utsatt for det siste halvåret. Forhåpentligvis klarte den å verpe et egg til i sommer. Men jeg tok vare på det hun la igjen hos meg. Ligger i fryseren. Minne for livet, det!

Stian Fjelldal (38) er musiker, sanger og låtskriver fra Lyngdal.