Foto: Kristin Aas.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

“Jeg hører ikke hva du sier, for dine gjerninger taler så høyt”

Det er en salig blanding av ulike sinnsstemninger om dagen. Fra glede og begeistring i studio til en enorm tristhet overfor det som har skjedd i Søgne.

Elisabet Mjanger – artist og låtskriver. Bor i Søgne. Ga ut singelen «Bli Hos Mæ» oktober 2014 og gir ut ny singel i november 2015 med «Gå Der Vinden Blåser». Studerer 1. året på Master i Utøvende rytmisk musikk. Gift med Øyvind (Mannen bak OnkartGromt. Produsent av bass- og gitarpedaler) og har tre barn.

Elisabet Mjanger i studio med musikergjengen
Under innspilling av singelen “Gå Der Vinden Blåser”. Fra venstre: Sandra Borøy, Tobias Øymo Solbakk, Elisabet Mjanger, Ola Brandsnes Vårtun, Kristofer Spangen og Vegard Kummen. Foto: Privat.

I skrivende stund sitter jeg i studio sammen med mitt fantastiske band. Vi spiller inn min kommende singel «Gå Der Vinden Blåser» som slippes i november, den blir fantastisk bra, om «æ ska si det sjøl»

Det er en salig blanding av ulike sinnsstemninger om dagen. Fra glede og begeistring i studio til en enorm tristhet overfor det som har skjedd i Søgne. Bønner og medfølelse sendes til alle som er berørte av tragedien. I en så liten bygd er det ikke lett å være mammaer og pappaer som skal gi et nøkternt og objektivt virkelighetsbilde til barna sine med store og direkte spørsmål. Samtidig er vi så heldig som har kommet dit at vi ser viktigheten av åpenhet og raushet. Det er frigjørende å få slippe å legge lokk på vonde hendelser.

Apropos vonde hendelser, nå banker flyktningestrømmen på døra og to ulike verdener er i ferd med å møtes i våre hverdagsliv og ikke bare på Internett eller tv-skjermen. Vi nordmenn er individualister på høyt nivå i et materialistisk og kapitalistisk samfunn. Samtidig er det ingen vi skal klandre for det, for vi er heldige, veldig heldige som har det så godt. Nå er det mennesker som går oss i møte på jakt etter friheten og freden vi er i besittelse av. Vi er privilegert som har forfedre og -mødre som har banet vei for demokratiet Norge er i dag. Personlig føler jeg meg forpliktet til å ta et ansvar, for hvordan gjenspeiles engasjementet seg i mitt liv og hvordan kan jeg bidra ut over bare det å synse og mene noe?

1. oktober kl. 21 holder jeg en konsert på Hos Naboen sammen med musikerne mine. Vi har sammen et ønske om å gi videre alt av inngangspenger. De vil gå uavkortet til Redd Barna som blant flere andre hjelper flyktninger i krise. Jeg har en drøm om at vi kunne være 100 tilstede og sammen gi videre minst 10.000 kroner til noen av menneskene som trenger det mest. Det ville vært helt fantastisk og jeg håper du kommer. Sammen har vi større virkekraft….så 100 kroner i døra (eller mer om du vil….)

For meg handler dette bidraget om å bruke det en har. Være kreativ innenfor sitt fagfelt eller der man har engasjement og påvirkning til å berøre menneskers liv. Jeg har musikken, så da bruker jeg den med stolthet og glede. Det finnes et kinesisk ordtak som har gjort inntrykk, det sier “Jeg hører ikke hva du sier, for dine gjerninger taler så høyt”.
Den kan vendes på i ulike vinklinger, så reflekter litt over den om du vil.

For midt i alt dette kjenner jeg på den simple frykten for å skrive et simpelt blogginnlegg. “Alle” skal mene noe og jeg er ikke akkurat overbegeistret for det. Svart eller hvitt. Hva med gråtoner? For er det noe jeg har lagt merke til i det siste så er det at mediene er en lite egnet arena til vanskelige samtaler. Noen liker å diskutere med ord, i monolog for å fremme sin egen mening. Jeg liker å samtale, spesielt på tomannshånd. Da unngår man best de misforståelser som lurer bak hvert eneste ord.
Så hva med å sette av tid til en god samtale med noen og lytte til det de har å si?