Kunstneren Aune Sand har nylig lansert boka Jordbærmus. Bildet er fra 2013, i det han ankommer Norges- og festpremiere på filmen "Skyggejegerne: Demonenes by". Foto: NTB Scanpix.
Brukerskapt innhold
Lokalkulturen er en side for brukerskapt innhold, der kulturpersonligheter fra Sørlandet skriver. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendinger i kultursfæren. I tillegg ønsker vi stoff fra kulturarrangementer i Agder-fylkene. Formålet er å speile bredden og mangfoldet i kulturlivet her i sør. Vil du bidra, kan du sende en mail til Rune Stensland.

Vil du se jordbærmusa mi?

Hva har Aune Sand gjort dere folkens?

Jeg skal ikke mene noe om forfatterskapet eller kunstnerskapet hans, men jeg hyller hans teft for PR. Den gutten vet å få oppmerksomhet rundt det han driver med. Hadde resten av det seriøse kunstner-rat-packet hatt halvparten av det næringsvettet Sand har hadde ikke kulturminister Widvey behøvd å bekymre seg for at norske kunstnere ligger på soffan og hever stipend.

Sven Henriksen, som har skrevet dette blogginnlegget, er utdannet sanger fra Høgskolen i Agder og har jobbet ved Kilden teater og konserthus. Arkivfoto: Fædrelandsvennen
Sven Henriksen, som har skrevet dette blogginnlegget, er utdannet sanger fra Høgskolen i Agder og har jobbet ved Kilden teater og konserthus. Arkivfoto: Fædrelandsvennen

Mennesker som stikker ut i den grå masse i Norge skal tas hardt.

Du skal helst gli inn i den grå minimalistiske gruppen for  være en å regne med. Du skal ikke lese feil bok eller se feil film. Du skal heller ikke snakke i store fakter på tv eller i avisen. Nei, du skal sitte med ydmyk nakke og være litt forbløffet over at media vil intervjue «lille deg» som er fullstendig uvesentlig i den store sammenhengen. Og om du skulle våge å te deg eller være litt ekstravagant blir du tildelt rollen som «fargeklatt» som vi «tross alt trenger her til lands» men altså…knis, se der er han ute og snakker seg selv fram igjen, ja ha ha….»den der fyren er jo sitt eget reklamebyrå!»

Den er godt for den store redde flokken å ha noen som stikker ut.

Det befester maktstrukturene i miljøet vårt. For en hakkekylling viser, som en værhane, de faktiske forhold. For om noen utfordrer det trygge blir vi redde, og da må vi gå til motangrep, eller? For igjen, hva har Aune Sand gjort oss bortsett fra å overøse kvinner med adjektiver og språkblomster, skrevet en bok der teksten muligens er dårlig og ute av kontroll? Ville de ikke være på sin plass og rette spretterten mot krimdronninger og fictionkonger som spyr ut det ene makkverket etter det andre, men hylles med priser i søkk og kav?

Ja, jeg vet hva dere tenker. Nå har Henriksen tilta!

Nei, han har ikke det. Han blir bare så lei av at det er så lavt under taket i furet værbitt. Aune Sand skader ingen. Det som er farlig for kulturen i Norge er mangel på kulturforståelse. Og – vi burde alle by litt mer på oss selv, kanskje flashe jordbærmusa i ny og ne så folk er klar over at vi er der.

Sven Henriksen (60) er forfatter, skuespiller og samfunnsdebattant. Innlegget ble opprinnelig publisert på Henriksens blogg. På Lokalkulturen har vi tidligere gjengitt innlegget Skal vi snakke om sex